Älskar Paolo

Jag VILL verkligen träna (jo, jag har faktiskt kommit dit att jag inte ser det som ett jobbigt måste, utan ett previlegium när jag får tid till träning!). Men ibland är det ännu svårare än vanligt att ta sig ut på en löprunda. Så är det denna vecka. När en unge ligger däckad på soffan HELA dagen - som igår - så kan man ju inte ens sträva uppför berget med den ena på ryggen som extra effekt. Kurs idag och jag gillar inte att springa sent på kvällen. Så när maken åkte till gymmet bestämde jag mig för att köra wii fit - var ju evigheter sen men det är ju så kul! Fick inte igång det såklart...
Så då valde en jag "en kvart" (tar garanterat dubbelt så låmg tid för mig som gör alla övningar lååångsamt men..) med Paolo Roberto. Har alltid kört ett av nybörjarprogrammen så nu var det dags att ta steget till ett medelpass.
När jag kört halva så insåg jag att det inte fanns EN enda vilopaus inlagd. Konstigt... När jag kollade igen så hade jag valt passet som heter "utmanare", inte konstigt att jag tyckte att det var jobbigt! Men jag gjorde allt, utom två övningar som jag helt enkelt inte klarade av. Och det var länge sen jag var så svettig OCH flåsig så jag behöver nog inte sörja mitt missade löppass i novembermörkret. Riktigt skönt! 

Kloka ord

Någon frågade Dalai Lama vad som överraskade honom mest med mänskligheten. Detta var hans svar:
 
”Människan. För att han offrar sin hälsa för att tjäna pengar. Sen offrar han sina pengar för att få tillbaka hälsan. Därefter oroar han sig för framtiden så att han inte kan njuta av nuet; resultatet blir att han varken lever i nuet eller framtiden; han lever som att han aldrig kommer dö; sen dör han utan att verkligen ha levt. ”
 
- Dalai Lama
 

Fannys örtkyckling

Ytterligare ett nytt favoritrecept från www.kostradgivarna.se

 

4 stora kycklingklubbor

1 zucchini i bitar

1 röd lök i klyftor

2 paprikor i bitar

15 svarta oliver (eftersom varken jag eller maken gillar oliver så uteslöt jag det...)

7 vitlöksklyftor

2 tsk salt

Svartpeppar

1 msk timjan

2 tsk rosmarin (hade ingen rosmarin, tog viltkrydda istället och det funkade! :)

2-3 dl vitt vin

0,5 dl olivolja

200 g fetaost

 

Sås: Bearnaise

eller smaksatt Creme Fraiche (jag blandade creme fraiche, tomatpure´ och pizzakrydda - jättegott till kycklingen)

 

Sätt ugnen på 200°. Smörj en långpanna och lägg i grönsaker och kycklingklubborna. Lägg oliver och vitlöksklyftor. Salta, krydda rejält och häll på vinet. Sätt in i ugnen i en timme. Ta ut och ringla över olivolja och strö över fetaost. Sätt in någon minut till.

 

Ris till barnen och maken. Eftersom jag även stekte champinjoner o hari covert till så åt jag "bara" grönsaker till, mycket godare än torrt ris! ;)

 

Mmmm, riktigt gott var detta. Behöver planeras lite eftersom det ska stå i ugnen en timme, men för övrigt väldigt enkelt!

 


Dags att sluta med bilddagbok?!

Vid middagen idag hoppade Storebror plötsligt upp från stolen. Inget konstigt med det i och för sig eftersom han har vääääldigt svårt att sitta still på en stol... Men när jag frågade vad han höll på med så fick jag till svar:
- Jag ska bara hämta kameran. Jag måste ta kort på min mat!
 
 

Fiskgratäng med spenat

Ännu en variant på fiskgratängen som jag brukar göra. Även detta recept hämtat från www.kostradgivarna.se

Enkelt och gott! :)

 

600 g torsk- eller hokifilé

Salt

Peppar

Citron

Bladspenat

1 ask Philadelphia med basilika (eller någon annan smak)

2 dl creme fraiche

1 dl vispgrädde

Broccoli

Sätt ugnen på 200°. Lägg bladspenat i en ugnsform och lägg den tinade fisken ovanpå, salta och peppra samt pressa över lite citron. Rör ihop philadelphian, creme fraichen och grädden. Häll det över fisken och sätt in i ugnen. Koka broccoli och servera till. (Plus potatis o grönsallad)

 


Ajvarkyckling

Superenkel vardagsmat! Jag förstekte kycklingen i stekpannan, tror att det förkortade den totala tillagningstiden eftersom jag inte behövde ha kycklingen så länge i ugnen. La på osten direkt och lät den stå i... kanske 20-25 min. Receptet kommer från: http://kostrådgivarna.se/ Smaklig måltid! :)

600 g kycklingfilé

200 g färska champinjoner

½ gul lök

Smör

Salt

Peppar

1 dl Ajvar relish

4 dl grädde

2 dl ost

Sätt ugnen på 200°.

Skär kycklingen i strimlor och löken i klyftor. Lägg det i en ugnsform och krydda med salt och peppar. Blanda ihop Ajvar relish och grädde och häll över kycklingen. Sätt in i ugnen i 20 minuter. Ta ut formen och lägg över osten, sätt in i ytterligare 15 minuter.

Skär champinjonerna (vi tog även paprika) i bitar, stek på svag värme och servera till.

Vi hade ris till, men det skulle säkert vara gott med både pasta o potatis. Och grönsallad såklart!


Falukorvslåda

Jag har som sagt var fått tillbaks lite inspiration för att laga mat igen. Här är ett recept som jag använde (och gjorde om lite såklart... Gillar inte ananas så de uteslöt jag, hade ingen Cantadou så jag tog grädde.)
Betyget blev "mycket, MYCKET godare än vanlig ugnstekt falukorv!". Vilket i och för ssig inte säger så mycket eftersom maken inte är speciellt förtjust i det. Men det var himla gott! :)
 
"450 g falukorv
1 äpple
1 msk smör
1-2 gula lökar, rätt små
10 ananasringar
10 cocktailtomater (dvs ca en halv ask)

1 burk Cantadou Vitlök och örter (125 g)
2 dl vatten
2-3 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
2 msk paprikapulver, starkt
2 msk tomatpuré
1 krm cayennepeppar
1 köttbuljongtärning
2 msk mango chutney (kan uteslutas eller ersättas med ananasjuice)
 
Skala och strimla/skiva äpplet. Gör samma sak med löken. Skiva falukorven och stek i smöret i en stekpanna. . Lägg hälften av korvskivorna underst i en medelstor ugnsform och lägg på äpple och lök. Lägg resten av korven över och lägg på ananasringar och halverade tomater.

Såsen: Sätt på en kastrull och lägg i cantadou'n och vatten. Pressa i vitlök och använd en visp för att osten ska "smälta" helt. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra i några minuter. Smaka av med salt, peppar och gärna lite oregano. Här tycker jag att såsen alltså kan vara lite åt det söta hållet, för det är så man (vi) brukar göra.

Slå på såsen på falukorvsbädden och låt gärna stå och gotta till sig ett tag. Sätt sedan ugnen på 200 grader och låt stå i mitten av ugnen i ca 45 minuter tills den har fått fin färg. Eftersom det är rå lök i bör man inte skynda på den med högre värme. Jag serverade detta med rostade potatisskivor (olivolja, rosmarin, salt och peppar) samt en sallad. Det går även bra med ris, pasta eller vad du gillar mest"

Squaschlasange

En ny favorit här hemma (jag kokar pasta till sonen eftersom han vägrar äta varma grönsaker. Och serverar med grönsallad till såklart!)
1 squasch
1 tsk salt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
500 g köttfärs
1 burk krossade tomater
basilika/pizzakrydda
salt o svartpeppar
1 ½ dl grädde
ost
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva squaschen.
Lägg på en handduk o strö på lite salt för att dra ut onödig vätska.
Hacka lök och vitlök och fräs i lite olja i stekpanna i nån min. Lägg upp på ett fat.
Bryn köttfärsen tills den är genomstekt. Tillsätt tomater, örter och lök. Smaksätt med salt o peppar o låt puttra en stund.
Smörj ugnsform o lägg ett lager squasch i botten. Lägg på köttfärs o ett lager till m squasch. Toppa med mer köttfärssås, häll på grädden, strö över osten o gratinera i ugnen i 20 min.

Klaga inte

"Klag int tocken
var gla´att du ôrker gå ôpp ôm môran
å att du har e säng å
lägg däj i
när kväel kommer
annars skull du ju bli stånas där."
(okänd)

RSS 2.0