Älskar Paolo
Kloka ord
Fannys örtkyckling
Ytterligare ett nytt favoritrecept från www.kostradgivarna.se
4 stora kycklingklubbor
1 zucchini i bitar
1 röd lök i klyftor
2 paprikor i bitar
15 svarta oliver (eftersom varken jag eller maken gillar oliver så uteslöt jag det...)
7 vitlöksklyftor
2 tsk salt
Svartpeppar
1 msk timjan
2 tsk rosmarin (hade ingen rosmarin, tog viltkrydda istället och det funkade! :)
2-3 dl vitt vin
0,5 dl olivolja
200 g fetaost
Sås: Bearnaise
eller smaksatt Creme Fraiche (jag blandade creme fraiche, tomatpure´ och pizzakrydda - jättegott till kycklingen)
Sätt ugnen på 200°. Smörj en långpanna och lägg i grönsaker och kycklingklubborna. Lägg oliver och vitlöksklyftor. Salta, krydda rejält och häll på vinet. Sätt in i ugnen i en timme. Ta ut och ringla över olivolja och strö över fetaost. Sätt in någon minut till.
Ris till barnen och maken. Eftersom jag även stekte champinjoner o hari covert till så åt jag "bara" grönsaker till, mycket godare än torrt ris! ;)
Mmmm, riktigt gott var detta. Behöver planeras lite eftersom det ska stå i ugnen en timme, men för övrigt väldigt enkelt!
Dags att sluta med bilddagbok?!
Fiskgratäng med spenat
Ännu en variant på fiskgratängen som jag brukar göra. Även detta recept hämtat från www.kostradgivarna.se
Enkelt och gott! :)
600 g torsk- eller hokifilé
Salt
Peppar
Citron
Bladspenat
1 ask Philadelphia med basilika (eller någon annan smak)
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
Broccoli
Sätt ugnen på 200°. Lägg bladspenat i en ugnsform och lägg den tinade fisken ovanpå, salta och peppra samt pressa över lite citron. Rör ihop philadelphian, creme fraichen och grädden. Häll det över fisken och sätt in i ugnen. Koka broccoli och servera till. (Plus potatis o grönsallad)
Ajvarkyckling
Superenkel vardagsmat! Jag förstekte kycklingen i stekpannan, tror att det förkortade den totala tillagningstiden eftersom jag inte behövde ha kycklingen så länge i ugnen. La på osten direkt och lät den stå i... kanske 20-25 min. Receptet kommer från: http://kostrådgivarna.se/ Smaklig måltid! :)
600 g kycklingfilé
200 g färska champinjoner
½ gul lök
Smör
Salt
Peppar
1 dl Ajvar relish
4 dl grädde
2 dl ost
Sätt ugnen på 200°.
Skär kycklingen i strimlor och löken i klyftor. Lägg det i en ugnsform och krydda med salt och peppar. Blanda ihop Ajvar relish och grädde och häll över kycklingen. Sätt in i ugnen i 20 minuter. Ta ut formen och lägg över osten, sätt in i ytterligare 15 minuter.
Skär champinjonerna (vi tog även paprika) i bitar, stek på svag värme och servera till.
Vi hade ris till, men det skulle säkert vara gott med både pasta o potatis. Och grönsallad såklart!
Falukorvslåda
1 äpple
1 msk smör
1-2 gula lökar, rätt små
10 ananasringar
10 cocktailtomater (dvs ca en halv ask)
1 burk Cantadou Vitlök och örter (125 g)
2 dl vatten
2-3 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
2 msk paprikapulver, starkt
2 msk tomatpuré
1 krm cayennepeppar
1 köttbuljongtärning
2 msk mango chutney (kan uteslutas eller ersättas med ananasjuice)
Såsen: Sätt på en kastrull och lägg i cantadou'n och vatten. Pressa i vitlök och använd en visp för att osten ska "smälta" helt. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra i några minuter. Smaka av med salt, peppar och gärna lite oregano. Här tycker jag att såsen alltså kan vara lite åt det söta hållet, för det är så man (vi) brukar göra.
Slå på såsen på falukorvsbädden och låt gärna stå och gotta till sig ett tag. Sätt sedan ugnen på 200 grader och låt stå i mitten av ugnen i ca 45 minuter tills den har fått fin färg. Eftersom det är rå lök i bör man inte skynda på den med högre värme. Jag serverade detta med rostade potatisskivor (olivolja, rosmarin, salt och peppar) samt en sallad. Det går även bra med ris, pasta eller vad du gillar mest"
Squaschlasange
Klaga inte
var gla´att du ôrker gå ôpp ôm môran
å att du har e säng å
lägg däj i
när kväel kommer
annars skull du ju bli stånas där."