Tänkvärd föreläsning

Lyssnade häromdagen på Lisbeth Pipping.
Hon växte upp med en utvecklingsstörd mamma (hennes pappa var alkoholist och lämnade dem när hon var 6 år). Hennes mamma tvättade henne bl.a med stålull för att målarfärgen på hennes fötter och armar inte gick bort med tvål och vatten (reklamen utlovade ju att "Stålull gör rent där andra går bet och lämnar inga revor efter sig"!). Hon och hennes systrar var ständigt smutsiga, hungriga och trasiga. Hon var också utsatt för otroligt mycket mobbing under sin skoltid. Hon fick bl.a. huvudet nedtryckt i toastolen, alla flyttade på sig när hon kom i närheten och hon kallades "Lösset".

Hennes historia och tankar kring mobbing, förhållningssätt mm var otroligt fängslande och inspirerenade.
Skulle så gärna hört mer - 1 ½ timme var alldeles för kort tid för alla de olika områdena hon hade erfarenheter och åsikter om.

Några lösryckta anteckningar från föreläsningen:

PRATA med barnen! Skäll inte. Fråga "Varför gör du så?". Barn gör nästan aldrig saker för att vara elaka, utan har en tanke bakom sina handlingar.

Biologiska föräldrar: "Mag-mamma och Pung-pappa"! ;)

Att säga till barn med koncentrationssvårigheter eller liknande diagnoser/svårigheter att de ska "skärpa sig" är som att säga till en rullstolsburen att de ska "skärpa sig och ställa sig upp och gå, så att de tar sig ner för trappan". Barnen KAN inte skärpa sig! (jag höll på att börja gråta, när jag tänkte på våran lilla vilde här hemma o hur många ggr vi ger honom liknande kommentarer... :/ ).

Våga vara tydliga vuxna!!
Man måste inte tycka om alla, men man får aldrig vara dum!
Öknamn är förbjudet!
Man får bara slå myggor och flugor!

Lästips:
"Kärlek och stålull"
"Jag mobbar inte!"
"Familjehemsboken"

(alla tre av Lisbeth Pipping)

"Utskälld"
(av Erik Sigard)

"Sorg, Saknad, Sammanhang"
(av Gunilla Brinck och Anna Lindberg)



Kommentarer
Postat av: Anna S

Att rätt bemöta ett barn med koncentrationssvårigheter är nog bland det svåraste man som pedagog, och kanske människa, kan lära sig att göra. Man måste liksom helt lägga åt sidan sitt eget sätt att tänka och strunta i att omgivningen kanske tycker att man inte ska "klema" med barnen och behandla dem annorlunda än andra, men vågar man så har barnen allt att vinna! Men lätt är det som sagt inte...

2012-03-09 @ 16:04:37
Postat av: Anna L

Alla lärare behöver gå på sånna föreläsningar! MEN de behöver också få all den kunskap och framförallt STRATEGIER till att bemöta barn med NF och psykiatrisk problematik! ;)

2012-03-09 @ 19:45:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0