Godaste kolan!

(På begäran)
Chokladdoppad lakritskola

3 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk lakritspulver/ ½ dl krossad turkisk peppar
1 msk smör
100 g mörk choklad (minst 70%)
strössel eller flingsalt
Jag gjorde ganska små bitar och då gick det åt mer choklad (eftersom det blev fler bitar som skulle doppas).

1. Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp för eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret.
Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120-125, använd kökstermometer (det tar ca 30-60 min beroende på kastrullens storlek). Rör i smöret.
3. Lägg bakplåtspapper i en liten form, ca 15 *15 cm. Häll upp kolasmeten och låt stelna i kylskåp ca 20 minuter.
4. Skär den stelnade kolan i bitar.
Smält chokladen i vattenbad eller micro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.
5. Garnera med strössel/flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp i burk med tätslutande lock. Lägg lite smörpapper mellan så att inte kolorna kladdar ihop.


Kommentarer
Postat av: ENDENISE.SE

sv: tack för tipset! :D

2011-12-22 @ 22:19:38
URL: http://endenise.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0